Hoe duurzaam is "duurzame kleding" en "duurzaam textiel"?
Worstel jij net als ik ook wel met de vraag: wat is nu eigenlijk duurzame kleding of duurzaam textiel?
Bij het zoeken naar o.a. duurzame kleding stuit ik telkens weer op die vraag.
Immers, wat voor de één duurzaam is, is dat voor een ander misschien niet. Het is maar net waar je op let. Doordat veel natuurlijke stoffen tegenwoordig gecombineerd worden met synthetische stoffen, om zo de eigenschappen van de stof te verbeteren, vermindert dit deels de duurzaamheid van de stof. Het is hierdoor bijvoorbeeld later minder goed te recyclen. Daar komt nog bij dat stoffen gemaakt van bijvoorbeeld (gerecycled) polyester of stoffen waaraan polyester is toegevoegd weer als nadeel hebben dat er bij het wassen hele kleine microplastics vrijkomen, welke vervolgens via het riool in open water terecht komen. Veel kledingmerken pretenderen dan ook duurzaam te zijn door gerecycled PET te gebruiken, maar is dit dan ook duurzaam als je kijkt naar de gevolgen hiervan bij het wassen? Bovendien wordt de kleding tegenwoordig steeds vaker gewassen, omdat het tegenwoordig met een wasmachine en droger erg gemakkelijk is. Nu zijn er daarentegen ook wel waszakjes verkrijgbaar, welke deze microplastics opvangen, zodat deze niet in het water terechtkomen. Deze kun je dan vervolgens bij het overige afval in de container gooien, maar ook dan komen ze uiteindelijk ergens op de vuilnisbelt en duurt het eeuwen voordat deze verteren. Of dat dan de juiste oplossing is heb ik ook zo weer mijn twijfels….
Echter van de andere kant bekeken, wordt de stof door toevoeging van synthetische materialen weer sterker, waardoor het kledingstuk weer een langere levensduur heeft. Het blijft dus steeds een afweging wat nu de beste duurzame keuze is. Ik worstel daar zelf telkens mee en heb tot nu toe dan ook nog steeds wel een voorkeur voor (grotendeels) natuurlijke materialen. Deze belasten uiteindelijk het minst de natuur en hebben een prettig draagcomfort en een mooie uitstraling.
Soms ontkom ik er dan ook niet aan dat er een klein % aan synthetisch materiaal is toegevoegd aan de stof om het een langere levensduur te geven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de sjaals van Bufandy, die ik sinds kort in het assortiment heb. Deze sjaals zijn grotendeels (80%) gemaakt van alpacawol, hieraan is echter een % (20%) acryl toegevoegd om deze sjaals te versterken, waardoor ze een langere levensduur hebben. De alpaca’s waarvan deze wol afkomstig is leven in de gebergten van Peru, Bolivia en Ecuador en hebben een lagere ecologische voetprint dan bijvoorbeeld schapen en geiten. De sjaals worden daar lokaal geproduceerd door kleinschalige producenten, tegen een eerlijk loon. De sjaals zijn bovendien tijdloos, wat natuurlijk de levensduur ten goede komt. Ik beschouw deze sjaals daarom dan ook maar als duurzame sjaals.